Грижа за устните

Да си признаем, често грижата за кожата на лицето е винаги на първо място и всичкото налично внимание отделяме точно на нея. И докато се занимаваме с щателното почистване на лицето си, последвано от измиване и хидратиране, лесно пропускаме най-важната част от него – устните.

Относно правилната грижа за устните почти не се говори. За това и напуканите сухи устни са често срещан проблем, с която всяка от нас се чуди как да се справи, особено през студените месеци на годината. Време е да преустановим тази практика и да започнем да се грижим правилно за устните си. Не изисква много, просто трябва да го превърнем в рутина и да се постараем да го правим постоянно. В следващите редове следва да научите 5 важни съвета за грижата за устни, които споделяме и в нашите курсове за грим.

  1. Ексфолирайте.

Периодично отстранявайте сухите, мъртви люспи, като нежно почистите устните си с мокра, мека четка за зъби или кърпа. Достатъчно е да извършвате процедурата веднъж всеки уикенд. Очаквано след ексфолиране, устните ви могат да станат по-чувствителни за това препоръчваме да го правите вечер или рано сутрин, в ден когато не ви се налага непосредствено да излизате.

  1. Хидратирайте.

За разлика от останалата част от кожата ви, устните са склонни да изсъхват и да се напукват лесно, тъй като не съдържат мастни жлези. Друг трик е да пиете повече вода за да запазите устните си отлично хидратирани и предпазени от изсъхване. А, ако имате навика да облизвате устните си, съветът на експертите е да се опитате на всяка цена да го откажете, тъй като това има обратния ефект. След облизване устните ви ще са дори още по-сухи от преди.

  1. Защитавайте.

Устните ни са разположени на тази част от лицето, която е твърде осветена от слънцето докато сме на открито. За това и точно те са най-често предразположеното място за развитие на рак на кожата. Ето защо е важно да защитите устните си от влиянието на слънчевите лъчи с подходящ слънцезащитен крем. Повтаряйте неговото нанасяне периодично през деня. Важно условие е да нанесете слънцезащитния крем или балсам поне час преди да излезете на открито за да има време да попие в кожата на устните и да подейства.

  1. Овлажнявайте през нощта.

Нощната сухота на устните е често срещано явление, особено през зимата. Хубавото е, че можете да се отървете от нея за постоянно просто с нанасянето на нощен овлажняващ крем или балсам за устни. Той ще действа през нощта, образувайки плътен защитен слой върху устните ви, предпазвайки ги от изсушаване.

  1. Уверете се, че използвате правилните продукти.

И накрая завършваме с един съвет, с който е добре да се съобразите, ако желаете кожата на устните ви да бъде винаги перфектна. Залагайте винаги на качествена козметика. Неправилните продукти за устни не само са способни да предизвикат изсушаване и напукване на устните, но и проява на алергична реакция и зачервявания, които много трудно се възстановяват.

За това нашият съвет към всички е да се насочите към изпитани продукти за устни, с доказан произход и сертификат, че са дерматологично тествани за да избегнете проявата на каквито и да било странични ефекти от употребата на некачествена козметика.