момиче с грим замислено

Как да се гримираме професионално сами?

Грим техники и хитринки за всяка жена

В забързаното ежедневие много дами нямат достатъчно време за посещение при професионален гримьор, а всяка себеуважаваща се жена трябва да може да направи своя ежедневен грим правилно и красиво.

самостоятелен грим

Едни от най-често задаваните въпроси към професионалистите на макиажа са:

Как да се гримираме естествено?

Как се слагат сенки?

Каква козметика да подбера?

Трябва ли да поставям основа за грим?

Ето няколко важни правила и стъпки с които да направим красив естествен грим, подчертаващ нашата индивидуалност:

Основа за грим

Основата (базата) за грим е много важен продукт, с който стартира нашият грим. Тя се поставя задължително под фондьотена, впоследствие той е нанесен много по-равномерно.

За бързото нанасяне на основата може да използваме четка за база, като започваме от челото към брадичката, в посока на фините косъмчета на лицето. Задължително се нанася върху врата и деколтето. За мазна кожа се използва матираща база, за да тушира омазняването, най вече върху Т-зоната. Хидратиращата основа е подходяща за суха и нормален тип кожа.

Фондьотен

Подбора на фондьотена също е от голямо значение за естественият грим. Много е важно лицето ни да не наподобява театрална маска. За да избегнем това трябва да подберем флуидни фондьотени с достатъчно добра покривност, цветът не трябва да се разминава с естествения цвят на кожата.

Препоръчително е да използваме четка за фондьотен, с помощта на която може бързо и равномерно да нанесем текстурата върху лицето, врата и зоната на деколтето.

База за сенки

За да бъдат нанесени сенките интензивно, с красиви преливки, използваме база за сенки. Нанасяме базата върху целия подвижен клепач.

Има различни хитринки в професионалния грим и ако знаем някои от тях, това ще улесни целия процес.

Една от тях е поставянето на трансперантна фиксираща пудра на долния клепач. По този начин ще предпазим лицето от падащите частици - сенки при гримирането.

Най-често задаваният въпрос е: Как се слагат или нанасят сенки?

Трябва да имаме задължително поне 2-3 професионални четки за грим, с тях много по- прецизно може да нанесем пигмента.

Има различни техники на грим, някои от тях се отличават с голяма сложност и за тях трябва професионален опит.

Всички начинаещи любители на грима може да започнат с леки ежедневни гримове: за нежните натурални гримове може да използваме не повече от три основни цвята в пастелни или землисти нюанси. Най- светлия цвят обикновено се поставя върху целия подвижен клепач, с тъмния опушваме края на окото, а средният по интензивност нанасяме върху сгъвката на клепач.

Очна линия

Молива за очи, както и очната линия, могат да затворят оптически малките и тесни очи. Графичните линии са подходящи за голям отворен клепач, по този начин се придава дълбочина и завършек на грима.

Руж

Нюансите руж са съобразени с подтона на кожата За светлите кожи се препоръчват нежни и светли тонове руж, докато за по-тъмните може смело да експериментираме с ярки цветове и нюанси. Нанасяме с мека четка за руж, за фино подчертаване на скулите.

Спирала

Спиралата е задължителна за всеки красив грим, тя придава драматичност в погледа, като подчертава миглите. Водоустойчива спирала използваме при светли чувствителни очи.

Оформяне на вежди

Веждите е добре да бъдат подчертани в близък нюанс до естествения им цвят, най-лесно това може да постигнем със сенки за вежди, добре е да използваме и малка скосена четка, с помощта на която да запълним празните участъци и да придадем предпочитаната от нас форма. Фиксираме непокорните косъмчета с фиксатор гел за вежди, който ще ги приглади и тяхната форма ще се запази за по дълго време.

Поставяне на червило

поставяне на червило

Червилото е важен елемент в грима на всяка дама. Много често се използват течни червила за по-бързо нанасяне, както и за по-естествен почерк върху устните. За всички, които предпочитат по-ярки или по-тъмни цветове, задължително трябва да се използва молив за устни в същата тоналност.

Завършваме грима с фиксираща пудра или фиксатор за грим, потози начин гримът е много по дълготраен.

Резултатът от гримирането е:

За още съвети и техники за гримиране можете да се запишете на нашия курс “Как да се гримираме сами”