hieroglyphs, goddess, queen-67471.jpg

История на гримирането

За да вникнем изцяло в непрекъснато променящите се трендове в козметиката и грима е необходимо да научим малко история. Жените и мъжете се гримират от векове, въпреки че стиловете са претърпели доста промени през годините … или по-точно ерите.

Най-първите исторически записи за грим датират от времето на Първата египетска династия преди около 3100 г. пр. н. е. Жените подчертавали горния си клепач, използвайки антимон или сажди.

По времето на Римската империя, козметиката е широко разпространена. Тогава се е използвала и първата очна линия или по-скоро подобие на нея, наречено Кол, с което жените са потъмнявали миглите и клепачите си. За избелване на тена се е използвал тебешир, а бузите се оцветявали с руж.

По времето на Средновековието в Европа, бледата кожа се е считала за признак на богатство. Дамите са избелвали кожата си по редица начини, голяма част от които крайно нездравословни. Заможните дами се отличавали по розовото червило, което било първата имитация на синтетичен грим. През Ренесанса се е използвала пудра за изсветляване на лицето, която е съдържала арсен и олово.

Край на бледоликата мода в гримирането слага Чарлз II, който се противопоставя на бледността с първия тежък грим. Според него да си блед е символ на болест. По това време във Франция идва модата на румените бузи и яркото червило. Въпреки това, няколко стотици години по-късно хората не харесвали твърде тежкия грим и продължавали вредната практика с избелването, което между другото довело до смъртта на доста хора.

През 1800г. жените започват да използват и беладона за да изсветляват очите си, макар че и тя е доказано отровна и да боядисват косите си каменовъглен катран, също отровен. През този период всъщност цялата козметика е била токсична – продуктите се произвеждали от местни фармацевти, които използвали азотна киселина и живак.

По времето на Викторианската епоха, хората свързвали грима с актрисите и проститутките и се отвращавали от него. Всеки гримиран по онова време се гледал с презрение и лошо око. Почтените жени си правили маски за лице, скубели си веждите и нанасяли задължително безцветно червило върху устните си. Прието било да се порозовяват съвсем леко бузите, с цел докарване на свеж и здравословен вид.

Истинската революция в гримирането започва през 18 век, когато се появява и първата спирала Мейбъл, (днешната Мейбалин). След което през 19 век се появява и списание Vogue, което представя нов стил грим за очи. Това на свой ред привлича вниманието на филмовата индустрия и така се появява модата за подчертаните „големи очи“. Някъде през този период се появяват и пресованите пудри, ружа и металната кутия с червило на Морис Леви.

Викторианският свеж вид сред обикновените жени остава на мода чак до 20-те години, когато се появява и първия масов маркетингов тренд с червено червило, следван от гланцът за устни на Макс Фактор. През 30-те и 50-те години на миналия век се изреждат множество трендове, които помним и обичаме дори и до днес – котешките очи, хипи модата, египетския грим с бели устни и рисувани очи, както и разноцветните сенки за очи.

И така достигаме до днес. Сега тенденциите се връщат към по-естествения вид, смесвайки различни стилове от миналото. В чантата на всяка жена вече има огромно разнообразие от гримове, както и още толкова процедури за подмладяване и подчертаване на определени области от лицето. Но не гримът е това, което е от значение, а истинската женска красота, която идва от вътре. За това използвайте грима само като инструмент за подчертаване на красивото във вашето лице.